Via Ferrata initiatie outdoor

Via Ferrata initiatie

Om te starten met via ferrata (klettersteig) hoef je nog geen rotsklimmer of ervaren bergwandelaar te zijn. Wel is het zinvol dat je de aangeleerde technieken en kennis combineert met eerdere ervaring in bergwandelen of klimsport.
In deze basiscursus leer je veilig en zelfstandig een via ferrata (uitgezet parcours met staalkabels langs een rotswand) te beklimmen op onze Belgische rotsmassieven.
Er wordt geen examen afgenomen. Actieve deelname is vereist.

Doel en cursusinhoud

De basis kun je op relatief korte tijd aanleren. Het doel van deze cursus is om aan bergwandelaars en -beklimmers de nodige kennis en technieken aan te leren, zodat ze op een veilige manier een via ferrata (klettersteig) van gematigde moeilijkheid kunnen beklimmen in niet-alpien terrein. De cursus behandelt verscheidene thema’s zoals: situering, materiaal (basis), risicomanagement, tochtvoorbereiding, gebruik via ferrataset, afdaling in rappel, ergonomisch klimmen en handelen bij een ongeval.

Momenteel bieden we nog geen ervaringsstage of gevorderde opleiding (tot tochtleider) aan. Heb je daar interesse voor? Geef dan een seintje na het volgen van de basisopleiding.

Deelnamevoorwaarden

 • minimumleeftijd van 18 jaar (16 jaar indien begeleid door een volwassen familielid)
 • je hebt nauwelijks last van hoogtevrees
 • je klimt minimum 5b indoor
 • je bent KBF lid zodat je verzekerd bent en toegang hebt tot de Belgische rotsen (lidmaatschap van klimclub Hungaria is hiervoor ideaal ;-) )

Praktisch

 • De opleiding gaat door vanaf 4 deelnemers (één begeleider); het maximum aantal deelnemers is 10 (twee begeleiders)
 • De locatie van de outdoor-ervaringsdag varieert en wordt tijdig meegedeeld aan de deelnemers. (Dit is bijvoorbeeld Pont-à-Lesse, Grands Malades, Marche-les-Dames of een ander Belgisch massief)
 • Benodigdheden:
  • Eigen klimgordel, zekeringstoestel (reverso of andere tuberachtige geschikt voor rappel), bergschoenen en klimhelm zijn noodzakelijk. Daarnaast verwachten we dat je 1 schroefmusketon (beveiligde karabiner) naar keuze zelf meebrengt.
   Als lid van klimclub Hungaria kan je eventueel een helm lenen.
  • Via ferrata-set, leeflijn, hulptouw (prussik), setje en 1 extra schroefmusketon (beveiligde karabiner) wordt door ons voorzien, maar aarzel niet om jouw eigen materiaal mee te brengen en te gebruiken indien je dit thuis hebt liggen.
  • Speciale (vingerloze) VF-handschoenen zorgen voor een aangenamer contact met de staalkabel. Breng dit mee als je kan.
 • Via Ferrata initiatie bestaat uit 1 les outdoor (7 uur) aan de Belgische rotsen

Data (nieuwe data voor het najaar volgen nog)

Prijs

 • Via Ferrata initiatie: inbegrepen zijn 1 outdoor lesdag, gebruik van klimtouwen, via ferrata-set, bandsling, prussiktouw en karabiner. Niet inbegrepen zijn transportkosten, catering en klimverzekering. Bij extreem slechte weersomstandigheden kan de initiatie worden afgelast.
  PRIJS: 50 euro (leden KCH), 60 euro (niet leden)