KVB 1

KVB1

Het KVB1 is het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope dat aantoont dat men over alle competenties beschikt om veilig indoor te kunnen toprope klimmen en zekeren. De eerste stap voor de sportklimmer en voor velen het begin van een klim- en/of bergsport-carrière… De lessenreeks wordt afgesloten met een evaluatiemoment en bij goed resultaat ontvang je het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope.

Doel en cursusinhoud

Het doel van de cursus is dat je veilig toprope leert klimmen op een artificiële klimwand die reeds voorzien is van toprope touwen, en een klimmer in een dergelijke situatie kunnen zekeren. De cursisinhoud is dan ook vooral gericht op hoe correct inbinden, hoe jezelf en klimpartner veilig checken en hoe je klimpartner op een veilig manier in toprope zekeren. Specifieke thema’s die tijdens de les aan bod zullen komen zijn ondermeer: warming up en cooling down, angstreductie en risicobewustzijn, materiaalkennis en gebruik, zekeren met reverso en grigri), basis klimtechniek, achtknoop en partnercheck.

Deelnamevoorwaarden

 • minimum leeftijd van 16 jaar
 • geen voorkennis vereist

Praktisch

 • De opleiding gaat door vanaf 7 deelnemers; het maximum aantal deelnemers is 10
 • Benodigdheden:
  • Klimgordel, zekeringstoestel (grigri en/of reverso), klimschoenen, pofzakje (optioneel). Kan ter plaatse gehuurd worden (www.destordeur.be/tarieven)
  • Indien je GEEN lid van KBF bent, dien je een dagverzekering af te sluiten via onze club (zie ‘prijs’ voor alle details)
 • KVB 1-opleiding: 2 indoor lessen (telkens 3u) + 1 indoor evaluatiemoment (3-4u);
  alle lessen inclusief examen gaan door in klimzaal De Stordeur (Aarschotsesteenweg 112, Wilsele)
 • Vrij KVB 1 – examenmoment: we organiseren jaarlijks ook 1 à 2 vrije examenmomenten die niet worden vooraf gegaan aan een KVB 1 opleiding. Mensen die reeds de competenties van het indoor toprope klimmen en zekeren beheersen en enkel een KVB 1-examen willen afleggen, kunnen hiervoor inschrijven. Gedurende dit KVB 1-examen wordt er GEEN LES gegeven, ENKEL ge-examineerd. Zorg dus dat je voorbereid naar het examen komt!!!

Data

Prijs

 • KVB 1-opleiding: inbegrepen zijn toegang tot klimzaal, 2 lessen van 3u, 1 examenmoment (inclusief KVB1 pasje indien geslaagd); niet inbegrepen is eventueel huur van klimmateriaal
  PRIJS: 70 euro (leden KCH), 80 euro (niet leden)
 • Vrij KVB 1 - examenmoment: inbegrepen zijn toegang tot klimzaal, 1 examenmoment (inclusief KVB1 pasje indien geslaagd); niet inbegrepen is eventueel huur van klimmateriaal
  PRIJS: 25 euro (leden KCH), 30 euro (niet leden)